Kulinaria

Przysmak bohatera

Off 53
catering-rzeszow-1
5.00 avg. rating (86% score) - 1 vote

catering-rzeszow-1Składniki:

1. 1,5 kg polędwicy wołowej
2. 30 dag pasztetu z wątróbek drobiowych (pasztet musi być miękki)
3. 40 dag pieczarek lub świeżych grzybów leśnych
4. Pół kilograma francuskiego ciasta
5. 1 cebula
6. 1 jajko
7. 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
8. Oliwa
9. Sklarowane masło
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, wyciąć ewentualne kawałki tłuszczu i błon, obwiązać ciasno bawełnianą nitką, aby zachowało ładny kształt. Na patelni rozgrzać oliwę i mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć na folię aluminiową i po przestygnięciu zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Pieczarki (lub inne świeże grzyby) oczyścić, posiekać i wsypać na suchą patelnię, smażyć aż puszczony z grzybów sok odparuje, a następnie dołożyć cebulę i 2 łyżki masła i jeszcze przez chwilę smażyć. Dołożyć pasztet (rozetrzeć go łyżką) i wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Rozwałkować blat ciasta francuskiego i posmarować połową masy pasztetowo-grzybowej, na to położyć oziębione i pozbawione nitki mięso, posmarować resztą masy. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, zawinąć i skleić brzegi. Na blaszce ułożyć zawinięte mięso „szwem” do dołu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze pół godziny. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem pokroić w grube plastry.

Zobacz także nasze pozostałe wpisy o gotowaniu online:

About the author / 

admin

Ankieta:

Czy podoba Ci się wygląd naszego portalu?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailkontakt(malpa)projekt-biznes.pl
Tel(021) 261 25 98
MiastoTarnów

Kategorie

Polecamy także:

  • najlepsze-restauracje-lublin-1

    Najlepsze restauracje Lublin

    Czy każdy z nas lubi dobrze zjeść? To pytanie wydaje się być pytaniem retorycznym. Dlaczego? Dobrze wiemy, że każdy z nas potrzebuje tego, by każdego dnia dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość kalorii każdego dnia. Wiemy jednak, że nie sama zawartość białka, węglowodanów oraz tłuszczy liczy się w jedzeniu. Co odgrywa bardzo ważną rolę? Z pewnością…

  • szklo-w-kuchni-warszawa-9

    Szkło w kuchni Warszawa

    Szkło to materiał, który coraz częściej znajduje zastosowanie jako element wykończenia wnętrz i bynajmniej nie chodzi tu tylko o lustra. Rzecz dotyczy szklanych paneli, które wykorzystuje się m. in.  jako zabudowę przestrzeni pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami kuchennymi. Panele szklane lacobel, bo o nich mowa, to bardzo dobre rozwiązanie w kuchni. Łatwo i szybko się…

Komentarze: