Kuchnia

Mostek faszerowany

Off 59
kulinaria (13)
4.00 avg. rating (76% score) - 1 vote

kulinaria (13)Składniki:

1. 2 kg mostka cielęcego
2. 10 dag cielęcej wątróbki
3. Pół szklanki mleka
4. 1 czerstwa bułka
5. 2 jajka
6. 4 łyżki masła
7. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
8. Gałka muszkatołowa
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mostek umyć, osuszyć i natrzeć solą. Ostrym nożem oddzielić skórę od żeber tak, aby powstała kieszeń.
Wątróbkę wymoczyć. Bułkę zalać mlekiem. Oddzielić żółtka od białek. Mięso wątróbki osuszyć i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielić także odciśniętą bułkę. Żółtka utrzeć z połową masła i dodawać w trakcie ucierania wątróbkę z bułką. Po zmieleniu, masę mięsną wymieszać z posiekaną zieloną pietruszka. Przyprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a także gałka muszkatołową. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą wątróbkową. Farszem napełnić przygotowaną kieszeń, spiąć brzegi wykałaczkami a całą porcję ciasno obwiązać nitką. Ułożyć mostek w brytfance i obłożyć wiórkami masła, podlać wodą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić mięso na około 1.5 Godziny. W trakcie pieczenia polewać pieczeń powstałym sosem.

Zobacz także nasze pozostałe wpisy o gotowaniu online:

About the author / 

admin

Ankieta:

Czy podoba Ci się wygląd naszego portalu?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailkontakt(malpa)projekt-biznes.pl
Tel(021) 261 25 98
MiastoTarnów

Kategorie

Polecamy także:

  • meble-kuchenne-na-wymiar-wroclaw-2

    Meble kuchenne na wymiar Wrocław

    Są takie pomieszczenia w domu, które szczególnie trudno jest zaaranżować w taki sposób, by wystrój wnętrz mógłby przetrwać próbę czasu. Z pewnością do takich miejsc można zaliczyć kuchnię, której wykończenie wymaga nie tylko wysiłku, ale i nakładu dużych środków pieniężnych. Jedną z takich problematycznych sytuacji może być moment, kiedy zechce się wybrać meble do tego…

  • kulinaria (8)

    Zdrowe odżywianie wśród dzieci

    Kulinaria są różne dla każdej kategorii wiekowej. Mowa tu zarówno o gustach jak i o tym, co jest najzdrowsze dla ludzi w różnym wieku. Generalnie najszersza dopuszczalna dieta obowiązuje ludzi w młodym, aczkolwiek dorosłym, życiu. Tacy, którzy skończyli już dwudziesty rok życia, a nie skończyli jeszcze czterdziestego, mogą pozwolić sobie na dużą dowolność przy wyborze…

Komentarze: