Kulinaria

Kawa świeżo palona

Off 8
Kawa swiezo palona (4)
2.00 avg. rating (56% score) - 1 vote

Kawa swiezo palona (4)Wśród kaw największą popularność w naszym kraju ma kawa po turecku. Jest to kawa świeżo palona zalewana wodą. Jednakże to espresso przyrządzane ze świeżo palonej kawy jest bazą do przyrządzania kaw w kawiarni. Prawidłowo przyrządzona kawa biała składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącej wody i w 1/3 z ciepłego bądź zimnego mleka. Innym bardzo popularnym napojem jest cafe latte. Prawidłowo cafe latte składa się z jedwabiście spienionego, ciepłego mleka oraz espresso. Ważny w przyrządzaniu latte jest sposób spieniania mleka. Prawidłowo mleko powinno być spieniane przez około 8 sekund. Należy pamiętać, że prawidłowa temperatura mleka przy spienianiu to około 55-65 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może sprawić, że mleko będzie gorzkie. Należy również zadbać, by spienione mleko było gładkie, a na jego powierzchni nie pozostawały bąble powietrza. Kawa latte jest serwowana w szklankach i najczęściej jest warstwowa. Górna warstwa składa się z spienionego mleka, środkowa warstwa to espresso, natomiast dolna warstwa to gorące mleko.

Zobacz także nasze pozostałe wpisy o gotowaniu online:

About the author / 

admin

Ankieta:

Czy podoba Ci się wygląd naszego portalu?

View Results

Loading ... Loading ...

Kontakt:

Emailkontakt(malpa)projekt-biznes.pl
Tel(021) 261 25 98
MiastoTarnów

Kategorie

Polecamy także:

  • Dystrybutor wody (9)

    Dystrybutor wody

    Specjaliści medycyny ustalili, że dorosły człowiek powinien dziennie wypijać pomiędzy dwa i pół, a trzy i pół litra wody dostarczanej do organizmu w różny sposób, to znaczy w postaci napojów i pożywienia. Woda jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego bardzo istotne jest dbanie o właściwy poziom nawodnienia naszych ciał. Bardzo dobrym sposobem…

  • kulinaria (12)

    Mielone w żółtym serze

    Składniki: 1. Pół kilograma żółtego sera 2. Pół kilograma mięsa mielonego 3. 30 dag pieczarek 4. Czosnek 5. 1 jajko 6. Majeranek 7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółty ser pokroić w plastry i ułożyć na blaszce tak, aby jeden plasterek zachodził trochę za drugi. Piekarnik nagrzać do…

Komentarze: